неділя, 28 грудня 2014 р.

Модуль 10. Фасилітація з використанням компютерних технологій. Рефлексія


Фасилітація(від англ. facilitate — допомагати, полегшувати, сприяти) — це організація процесу колективного розв'язання проблем у групі, який керується фасилітатором (ведучим, головуючим). Це одночасно процес та сукупність навичок, які дозволяють ефективно організовувати обговорення складної проблеми без втрат часу та за короткий термін виконати усі заплановані дії із максимальним залученням учасників процесу.
   Фасилітатор — фахівець, який не зацікавлений у підсумках обговорення, не представляє інтереси жодної з груп-учасників і не бере участі в обговоренні, але несе відповідальність за якісне виконання завдань.


       Фасилітація відрізняється від простого управління тим, що вона не має директивного характеру. Якщо при традиційних формах управління суб'єкт змушує учасників групи виконувати власні інструкції та розпорядження, то у випадку з фасилітацією її суб'єкт має суміщати у собі ознаки керівника, лідера та учасника процесу.
       При навчанні учнів надзвичайно важливо створювати на заняттях таку атмосферу, у якій вони будуть почувати себе комфортно (фізично і морально) і, отже, будуть здатні до навчання та організаційного розвитку. Це важлива функція фасилітатора, оскільки багато інтерактивних технологій припускають публічну презентацію, конкретні дії, у тому числі і перед аудиторією. Таке навчання, безсумнівно, пов'язано з певним педагогічним ризиком для слухачів, особливо керівників, та експериментуванням і вимагає створення на занятті атмосфери взаємної довіри, розуміння і конфедиційності.
      Як фасилітатор я повинна сприяти ходу процесу і полегшувати його. При цьому мені необхідно мати здатність зберігати об'єктивність і не концентруватися на дрібних деталях обговорення. Моя мета як тренера – допомогти учням почати працювати в команді з урахуванням точки зору індивідуальної активності кожного.

      Цей модуль допоміг мені з’ясувати мою роль фасилітатора в навчанні учнів за методом проектів, а саме: 
  •         ненав’язлива  допомога групі чи окремій людині в пошуку способів виявлення і розв’язування проблем;
  •         налагодження комунікативної взаємодії між суб’єктами діяльності;
  •         уміння розумно поставити запитання – це основа якісного навчання;
  •         добре продумані запитання провокують змістовні зв’язки з тим, що учні приносять до класної кімнати з попереднього навчання та зі свого життєвого досвіду;
  •         поведінка вчителів, сприятливе середовище у класній кімнаті та стратегії впровадження проектів – все це важливо при створенні навчального процесу, що будується на навчальних потребах учнів.
  •         Деталі плану впровадження визначають вимоги до середовища поза класною кімнатою перед, під час та після виконання учнями проектів і забезпечують успіх навчання.
  • План роботи над проектом

Немає коментарів:

Дописати коментар